Logotips històrics santpolencs

INTRODUCCIÓ

En motiu dels actes commemoratius del 9 de juny, Dia Internacional dels Arxius, l’Arxiu Municipal de Sant Pol de Mar (AMSP) ha preparat la seva primera exposició virtual. Es tracta de posar en valor els logotips utilitzats per algunes institucions i corporacions santpolenques al llarg de més d’un segle, entre 1835 i 1970. Les imatges procedeixen de documents conservats a l’AMSP.

El logotip és la identitat gràfica que utilitzen les entitats comercials i les organitzacions col·lectives per distingir-se de les altres i facilitar o promoure el seu reconeixement públic. És una eina per a la construcció de la identitat corporativa que vol transmetre un missatge clar a partir d’una composició de símbols, icones i text.

L’exposició reprodueix una vintena d’imatges corporatives seleccionades a partir dels fons documentals propis. La mostra aplega exemples d’entitats de tots els àmbits: Institucionals (Ajuntament de Sant Pol, Alcaldia, Esquadres de Catalunya, Biblioteca Pública Municipal, Jutjat Municipal), culturals i recreatives (El Santpolench, La Sardana, Palestra, Els Amics de les Arts, Cine San Pol), esportives (Atlètic Sant Pol i Club Nàutic), religioses i assistencials (Parròquia i Hermandad San José), professionals i sindicals (Pòsit de pescadors, Sindicat Agrícola, UGT, Associació de petits comerciants i industrials), polítiques (Esquerra Republicana, Joventut Socialista) i mercantils (Granja avícola La Marítima).

Els logotips són una mostra representativa del disseny gràfic aplicat a aquests elements identificadors, amb els quals es volien donar a conèixer les institucions i les entitats de la població. Una selecció de logos santpolencs per als degustadors del passat i del disseny gràfic a la nostra vila.

Credits

ORGANITZACIÓ Ajuntament de Sant Pol de Mar - Regidoria de Cultura - Arxiu Municipal de Sant Pol de Mar